W Gospodarstwie Rybackim RAWECO stosujemy trzyletni cykl produkcyjny karpia. Swój cykl rozpoczynamy od obsadzenia i rozrzedzenia zagęszczenia wylęgu w stawach zwanych przesadkami. Tam ryby przebywają od 3,5 do 4 tygodni odżywiając się głównie zooplanktonem - pokarmem naturalnym. Po tym czasie przechodzą ze stadium larwalnego w narybek i są umieszczane w stawach nazywanych przesadkami II.
Po roku dokarmiania śrutą zbożową osiąga on masę 30 – 50g. Ryby karmimy według preliminarza żywienia i stopnia wyjadania karmy. Przeprowadzamy połowy kontrolne, sprawdzamy temperaturę oraz kontrolujemy ilość tlenu rozpuszczonego w wodzie. Obsadzamy stawy kroczkowe narybkiem na początku kwietnia.
W drugim roku produkcji z uwagi na większą masę ryb powoli przyzwyczajamy je do zboża gniecionego, które cechuje się lepszym wykorzystaniem składników pokarmowych. Pod koniec sezonu , kroczki karpia osiągają średnią masę 200 – 300g. Wiosną, w trzecim roku hodowli ryb, kroczki obsadza się w największych stawach zwanych towarowymi. Na koniec sezonu ryby osiągają wagę handlową 1200 -2000g i przeznaczone są do sprzedaży.
W polikulturze z karpiem prowadzimy również hodowlę ryb: amura, szczupaka, lina, tołpygę oraz karasia.