Prowadzimy uprawę na 700 hektarach
Prowadzimy uprawę na 700 hektarach, na gruntach, których przeważająca powierzchnia leży na
terenach objętych programem NATURA 2000, oddalonych od aglomeracji miejskich i mocno
zintensyfikowanych gospodarstw rolnych. W samym sercu głębokich Bieszczad jak i na bardzo żyznych
glebach powiatu jarosławskiego.
Łąki i pola uprawiamy z wykorzystaniem nowoczesnych, przyjaznych środowisku maszyn.
Nasza ingerencja w naturalną wegetację jest minimalna, staramy się ograniczać głównie do koszenia i
zbioru płodów roślinnych. Nie stosujemy nawożenia przy produkcji siana łąkowego. Nasze siano jest w
stu procentach produktem ekologicznym. Dodatkowo dokonaliśmy na łąkach dosiewki roślin
wysokobiałkowych aby wzbogacić i tym samym zachować najlepsze walory odżywcze dla zwierząt.
Siano jest tradycyjną paszą objętościową w naszym kraju, stanowiącą główny składnik
pokarmowy diety wielu zwierząt. Dlatego dbamy o jego jak najlepszą jakość.
Na naszych łąkach rosną gatunki traw i roślin odznaczające się najlepszymi właściwościami przy
produkcji siana ekologicznego, jak np. życica trwała, kupkówka pospolita, kostrzewa łąkowa i czerwona,
a także rośliny motylkowe drobnonasienne jak koniczyny.
Koszenia rozpoczynamy w połowie czerwca w trakcie kwitnienia traw i ograniczamy się do
jednego pokosu z uwagi na zobowiązania rolno-środowiskowo-klimatyczne Programu Rozwoju
Obszarów Wiejskich PROW na lata 2014-2020. Wybieramy termin o dużym prawdopodobieństwie
długotrwałej ładnej pogody, kiedy trawa jest koszona a następnie suszona na ziemi (na pokosach) w
sposób naturalny w promieniach słońca.
Sposób i warunki w jaki nasze siano jest zbierane pozwalają nam uzyskać jego wyjątkowe cechy
takie jak np. przyjemny aromatyczny zapach, świeży wygląd, sprężystość, elastyczny nie słomiany
wygląd łodyg, roślin motylkowych i ziół. Dla zwierząt z kolei odznacza się bardzo łatwą i zdrową
strawnością, dostarcza dużą ilość białka, witamin oraz soli mineralnych, stanowi głównie źródło makro i
mikro elementów.
Posiadamy certyfikaty klasyfikujące nasze gospodarstwo i produkty jako ekologiczne.